10 meggyőző érv a csoportos fitnesz mellett

fitnesz

Megfigyelve a csoportos fitnesz órákat és átgondolva a látottakat, kijelenthetjük, hogy ez a sportág remek lehetőség kínál az egészségmegőrzésre akár a helyi edzőteremben, vagy a közelben lévő nagyobb edző komplexumokban. A városban végezhető mozgáslehetőségek közül talán a legjobb választás, mivel egyaránt télen és nyáron is végezhető. A csoportos mozgás fokozhatja az inspirációnkat, hogy még nagyobb lendülettel kezdjük el magunkat formába lendíteni, és komolyan tegyünk az egészségünkért. Összeszedtünk tíz okot, hogy miért érdemes csoportos fitnesz órát választani, ha életmódunkból hiányzik a mozgás.

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a női részvevők száma is emelkedik, de mellettük egyre több és több férfi is részt vesz részt csoportos fitnesz órákon. A sikeresség hátterében talán a teljes testet átmozgató technika és a szociális környezet bújhat meg, ráadásul a komoly fizikai megterhelés miatt kihívást jelenthet különféle edzettségi szinten álló emberek számára is.

1. Kimondottan Költséghatékony

Talán az egyik legmeggyőzőbb érv a csoportosan végezhető edzések javára, hogy költségeiben jobban kigazdálkodható. Egy privát személyi edző bár kétségtelenül személyesebb kontaktus alakulhat ki, de egy edzésóra akár három-négyszeresébe is kerülhet, mint egy csoportos fitneszedzés. Az edzőtermek hirdetéseit elnézve a csoportos foglalkozásokra rendszerint akciókat is meghirdetnek, ami még jobban csökkentheti a költségeket.

2. Hatékonyak, pörgősek és változatosak az edzések

Csoportos Fitneszedzéseken a részvevők nem érnek rá az órájukra pillantani, mert állandóan az edzőre tapad a szemük, hogy megfélően végezhessék el a zenére a gyakorlatokat. A tempós, szünet nélküli az órák alkalmával könnyen elvesztik az időérzéküket és elfelejtkeznek a megoldandó problémákról, teljes mértékben csak az edzésre koncentrálnak. Rendszerint az edzők óráról-órára változtatnak, újabb elemekkel és feladatokkal dobják fel az órákat, így nem válik unalmassá az edzés.

3. Közösségi kapcsolat

Mivel a csoportot hasonlóan motivált személyek alkotják, akik óra előtt és után kötetlen kapcsolatba kerülnek, ezért nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy tapasztalatokat cseréljenek és akár közös célokat tűzzenek ki. A csoportosan végzett tevékenységek általában teljesítményfokozó hatásúak és rendszerint könnyebben támogatják egymást a nehezebb akadályok leküzdésében.

4. Ön választhatja meg a Környezetet

Csoportosan végezhető edzések helyszínét is mi magunk választhatjuk meg, a nagy edzőtermi kínálatból válasszunk olyan környezettel rendelkezőt, ahol nyugodtnak érezzük magunkat, és jó eső érzéssel tölt el, ha bemegyünk. Gondoljunk csak bele, mivel különbözőek vagyunk, így valakink egy kis hangulatos edzőterem, vagy egy hatalmas csarnok, de vannak, akik parkban érzik jól magukat edzés közben.

5. Motiválása

A csoport tagja bajtársiasságot érezhetnek, mivel szinte egymást hajszolják bele a keményebb és kitartóbb edzésbe, emellett egymás mozdulatait figyelve lesnek el különféle technikákat. Bizonyos versenyszellem is kialakul ilyenkor, holott nincs első helyezett, csak az elégedettség érzése, hogy végig csinálta a kimerítő programot. Természetesen a fittebb részvevők számára az oktatók különféle módszerekkel nehezíteni is tudják az edzéseket, ezzel megteremtve a több szintű egészséges „versenyhelyzetet”.

6. Kihívás megélése

Indokolt lehet a csoportos foglalkozás választása, ha kihívást érzünk abban, hogy akár kezdőként lépést tartsunk a csoporttal még akkor is, ha és keményebben munkával jár. A közösségben sokkal jobban összpontosítunk és keményebben hajtjuk magunkat, mint akár egyedül otthon, mivel nem szeretnénk lemaradni a többiektől. Ez a fajta megfeleléskényszer egy vezető edzővel irányítva elég hamar erőteljes fejlődést és jobb fizikai teljesítő képességet indukálhat a részvevőkben.

7. Csoportos edzés lehetőségek fajtái

Az edzőtermek rengeteg fajta csoportos fitnesz alapú mozgáslehetőséget kínálnak, közismertebb típusai az Aerobic, aquafitnesz, Bosu, Dance aerobic, Kick-box aerobic, kangoo, pilates, Capoeira, Spinning, és az elmúlt időszakban tért nyerő Zumba, hogy csak párat említsünk. A legújabb trendek közé tartozik például a Cardio és a pilates edzés keverékéből kialakult Burn SF, ami San Franciscóból indult hódító útjára, de megemlíthetnénk a Burn60 fantázianevű edzést, amit Los-Angelesben űznek, ami kifejezetten cardio és erősítő edzés kombinációjából jött létre.

8. Nevelési célú

Egy csoportba újként bekerülés mindig megfelelés alkalmazkodási kényszerrel jár, hogy biztosan negáljuk a helyünket és újat tanuljunk. A beilleszkedés és a mozgásformák elsajátítása után, akár a később érkező sportolni vágyok segítése pátyolgatása is motivációt jelenthet. A rendszeres testmozgás egy idő után beépül az életünkbe és nem utolsó sorban a környezetünkben élőknek jó példát mutatunk vele.

9. Biztonságérzet

Amikor merőben új dologba kezd az ember különösen fontos az, hogy biztonságosan és lehetőleg sérülés veszélyérzet nélkül sportoljon. A jó oktató általában képes segítséget nyújtani és megfelelően elmagyarázni, hogy mit és hogyan csináljunk, és milyen hatást érhetünk el az elvégzett gyakorlatokkal. Oktatónak képesnek kell lennie, hogy könnyen értelmezhető jelzésekkel terelje a kezdőket, hogy a feladatokat biztonsággal elsajátíthassák és elkerüljék a sérüléseket. A fitneszbe belevágó személyek készüljenek fel a saját anatómiai felépítésükre irányuló kérdésekkel, amit az első alkalom előtt érdemes átbeszélni, hogy gördülékenyen menjenek a feladatok elvégzései.

10. Mindenki a saját tempójában választhatja meg az edzések sűrűségét

Egy tapasztalt edző jól tudja elkészíteni a csoport tagjainak a célkitűzéseihez, az adottságaik és az aktuális fizikai állóképességükből figyelembevételével a szükséges óraszám javaslatot, de természetesen a döntés mindvégig a kezünkben marad. Ráadásul a fitneszedzők képesek idő haladtával módosításokat javasolni, amelyek lehetővé teszik a különböző edzettségi állapotban lévők személyek bizonyos gyakorlatoknál történő  párosítását,  illetve óraszám emelési vagy csökkentési javaslatot, mivel az edzőtermek többsége indít kezdő, középhaladó és haladó csoportokat is. Ha kétségei vannak, akkor látogasson el egy edzésre, és feltehetően pár perccel a kezdés előtt lesz alkalma beszélni az oktatóval és kérjen tőle is tanácsot.

Ne rohanjon, sehova inkább jól gondolja át, mit is szeretne elérni és milyen típusú mozgás végezne szívesen heti rendszerességgel, hogy egészségesebbé és fittebbé tegye szervezetét.