0

3 nyomós érv, amiért érdemes leszokni a horrorfilmekről

Az ember a filmgyártás kezdete óta óhatatlan vágyat érez arra, hogy horrorfilmeket nézzen. Természetesen vannak kivételek, de például az én környezetemben nincs olyan ember, aki ne látott volna már életében legalább négy ilyen filmet.
Megfejthetetlen érzelmek fűznek minket ehhez a műfajhoz, talán a cigarettához tudnám hasonlítani. Tudjuk, hogy helytelen, nincs szükségünk rá, ráadásul csak mérgezzük magunkat vele, de azért időnként nem tudunk ellenállni a kísértésnek. Én személy szerint már számtalanszor megfogadtam, hogy soha többé nem nézek félelmetes filmet, mert azt a nézetet vallom, hogy így is elég horrort kell elviseljek, amikor a híreket vagy bűnügyi műsorokat nézem a tv-ben.
Azoknak, akik nem tudják eldönteni, hogy szükségük van-e az ezen filmek nyújtotta élményekre, összegyűjtöttem néhány ellenérvet. Gyenge pillanataimban elég, ha ezekből csak egy eszembe jut, és már el is ment a kedvem a mozidélutántól.

1. Nincs több kellemes séta az erdőben

Ha az ember túl sok félelmetes, erdőben eltévedős vagy elrabolós filmet látott életében, bizony akarva-akaratlanul átalakul benne az erdőről alkotott színes, vidám kép. Nincs több felhőtlen séta, kirándulás a természetben, legalábbis nem lesz olyan, hogy egyáltalán ne jutnának eszünkbe rémképek egy ilyen séta során. Nálam már szlogenné vált a “túl sok horrorfilmet láttam én ahhoz, hogy …” mondat. Gondoljunk csak az Ideglelés című filmre!

Horror

2. Visszarepülünk gyermekkorunkba, amikor még féltünk a sötétben

Emlékszünk még arra az időszakra, amikor éjjel – jobb esetben – világítania kellett az ágyunk melletti kislámpának? A gyerekek többsége valamilyen oknál fogva fél a sötétben. Nem tudtam még megfejteni miért, hiszen a picik még nem néznek félelmetes és erőszakos filmeket, és a szülők sem mesélnek nekik ilyen jellegű történeteket, mégis félnek. Ha túl gyakran nézünk horrorfilmet előfordulhat, hogy időutazást élünk át, és bizony elő kell keresnünk azt a kislámpát. Az is elég kellemetlen tud lenni, amikor még a mosdóba sem merünk kimenni éjszaka.

3. Gazdagítja rémálmaink palettáját

Az álmok létrejöttének oka és jelentése az emberiség egyik rejtélye. Sokakat foglalkoztat, hogy mit miért álmodunk, illetve van e jelentősége. Azt már megfigyeltem magamon, hogy ha valami vagy valaki – legyen az egy film, egy szituáció vagy egy bizonyos személy – mély benyomást tesz rám, valószínűleg az valamilyen formában visszaköszön az álmomban. Amikor gyerek voltam, akkor kezdték el vetíteni a magyar csatornákon az X-Akták című sorozatot, ami ugyan nem tartozik a horror műfajába, de egy gyereknek maradandóan rossz élményeket tud adni. Egyszer véletlenül, talán még a legelső részek egyikének csupán első öt percét láttam, de évekig visszaköszönt az álmaimban. Ugyanez történt Stephen King Kedvencek temetője című film hatására is, csak tíz év különbséggel. Persze akadnak olyanok is, akik szinte soha nem tudnak visszaemlékezni álmaikra, nekik valószínűleg ezek csak üres sorok, és nem hoznak elő gyermekkori emlékeket.

Dimensions.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.