A dohányzás káros hatásai

dohányzás

Napjainkban a szigorító intézkedések ellenére még mindig nagyon sok a dohányos ember. Kis hazánkban magasan a többi fejlődő országok átlaga felett van a dohányosok száma. Ez annak dacára van így, hogy mostanra elég sokat foglalkoznak azzal, hogy a különböző médiák, kampányok által próbálják rávenni az embereket a dohányzásról való leszokásra.

Jelenleg úgy tűnik, hogy ez mit sem segít a helyzeten, és az emberek nem hagyják abba a lassú halált okozó cigarettázást.

Számtalan olyan újabbnál újabb, és egyre rémisztőbb felvilágosító képet, szöveges üzenetet, videót láthatunk arról, hogy mit okoz a dohányzás, illetve milyen betegségek alakulhatnak ki miatta.

Ennek ellenére az emberek mégsem veszik komolyan az egyértelmű jelzéseket, és tovább folytatják a cigarettázást, űzik a szenvedélyüket, mintha örömmel hajszolnák magukat lassú szenvedésbe.

Nem is beszélve arról a komolyabb tényezőről, melyet a dohányosok egyáltalán nem vesznek figyelembe: már rég megállapításra került, hogy a dohányosok körül lévő úgynevezett passzív dohányosok is nagyon komoly károsodást szenvedhetnek el a kilélegzett mérgező füst által.

A dohányfüst okozta károsodás a szervezetben legelőször a légutakban és a tüdőben alakulhat ki. Ez ugyanígy a passzív dohányosokra is vonatkozik, hiszen ők is kapnak abból, amit valójában nem is kérnek.

Ha mindez még nem lenne elég, a legutóbbi statisztikák azt is kimutatták, hogy a dohányzás miatt kialakult betegségek vezetik a halálozási ranglistát, vagyis a legtöbb halálos kimenetelű betegséget (tüdőrák, idült hörghurut, tüdőtágulás) a cigaretta okozza.

Szomorú, hogy a rengeteg kampány ellenére az utóbbi években is csak nőtt az olyan betegségek száma, amelyek kialakulási okát a dohányzásra lehetett visszavezetni.