E-mail marketing

email-marketing

Az email marketing növekvő népszerűsége elsősorban a hatékonyságának köszönhető. Egyre többen ismerik fel a benne rejlő lehetőségeket, ám kevesen használják ezt ki jól.

Még ma is sokan vannak, akik azt hiszik, hogy az email marketing egyenlő a spammeléssel. Spamnek a kéretlen reklámleveleket hívják, és alkalmazásukat már törvényi keretekkel szabályozzák. Aki kéretlen reklámleveleket küldözget, az a cég ellen akár feljelentés is tehető a rendőrségen. De akkor hogyan tehetünk szert címlistákra?

Az e-mail marketing alapja a jó címlista

Címlistára szert tehetünk külső forrásból, vagy saját adatbázisunkból.:

1.) címlista vásárlása e-mail marketing cégtől:
A legegyszerűbb módja a címlista beszerzésének, ha egy email marketingre szakosodott cégtől vásárolunk listát. Ezeken a listákon – elméletileg – olyan személyek / vállalkozások címei szerepelnek, akik korábban hozzájárultak ahhoz, hogy címükre reklámajánlatokat küldjenek.

Címlista vásárlásakor címenként meghatározott összeget kell fizetni (néhány forint per cím). Egy ilyen típusú email marketing kampány elég sokba kerülhet, hiszen a listán szereplők között elég nagy a szórás, nem feltétlenül a közvetlen célcsoportot tartalmazza. Emiatt a kampány hatékonyságához sok címre van szükség, ami rengeteg pénzbe kerülhet.

2.) címlista készítése saját adatbázisból:
Amikor egy vállalkozás tudatos email marketing stratégiát folytat, akkor tevékenysége során folyamatosan gyűjti az email címeket. Néhány lehetőség cíímek gyűjtésére:

– szakmai rendezvények, kiállítások, vásárok
– szakmai konferenciák, üzleti tárgyalások
– informális szemináriumok szervezése
– céges honlapon nyereményjáték akciók
(regisztráláskor kérjük el az email címet)
– meglévő adatbázis (postai direkt mail levelek,
prospektusok kiküldésekor kérhetjük, hogy küldjék
vissza a címzettek az email címüket
– a vállalkozás honlapján lévői ingyenes anyagok
letöltését kössük email cím megadásához

A meglévő lista nagy előnye, hogy a rajta szereplők olyan személyek, akik már eleve mutattak érdeklődést a vállalkozás termékei, szolgáltatásai iránt, ezért nagyobb a valószínűsége, hogy érdekelni fogja őket az újabb ajánlatunk.