Egyszerű tippek kezdő festőknek, top 3 aranyszabály

kezdofestoecsettelakezebenmuvefelettihletrevarva

A festés kortalan művészet! Azért is, mert a kezdetektől az emberiség kultúrájának része, illetve szinte bármilyen életkorban végezhető, akár művészi szinten is. Nem egy festő a harmadik X után érzett rá az ecsettel való alkotás szépségére. Ezért bárki, akiben ott bújkál egy kis Munkácsy vagy Vasarely, adjon esélyt magának! Nézzük a 3 aranyszabályt, amit a festést kezdőként ízlelgetőknek mindenképp ajánlunk, és hogy a lelkesedés további motivációvá fejlődjön.

Festés kezdőknek 1. lépés: Tanfolyamok, workshopok

Vannak akik annyira hisznek az őstehetségekben, hogy úgy vélik ők mindent zsigerből tudnak; semmilyen oktatásra nincs szükségük.

A tehetség egy szerencsés adottság, ami a tanulás folyamatát nagyon fel tudja gyorsítani és meg tudja könnyíteni. De egy a festésnek kezdőként nekilátó őstehetségnek is szüksége van egy alapvető tudásra ahhoz, hogy kihozhassa a legtöbbet magából.

A festés kezdőként legeredményesebben egy tanfolyamon kezdhető el, ahol a művészpalánta:

 • megismerheti a rajzolás alapjait;
 • kipróbálhatja a különböző festékanyagokat, festőtechnikákat és festőeszközöket;
 • rátalálhat azokra ezek közül, amelyeket később az otthoni alkotásra is beszerezhet magának;

A festést kezdőként egyedül is el lehet kezdeni, de még a legjobbaknak sem árt egy kis támogatás. A festést kezdőkkel megismertető workshopokon szakavatott mentorok vezetik a résztvevőket ecsetvonásról ecsetvonásra, hogy a tanulás folyamata mind több sikerélménnyel legyen átszőve, így motiválva és biztatva a lelkes művészpalántákat.

A festést kezdőként azért is célszerű egy workshop keretein belül elkezdeni és nem csak autodidakta módon otthon, mert:

 • a festést kezdőknek oktató tanfolyamokon megismerkedhetsz a legalapvetőbb fetsékanyagokkal, márkákkal, eszközökkel, így nem saját pénztárcádon kell kitapasztalnod, melyek a céljaidnak legmegfelelőbbek;
 • rengeteg időt, energiát és motivációt spórolhatsz meg, ha egy szakavatott mentor által javasolt tanulási folyamat mentén haladsz lépésről lépésre, mintsem rögtön fejest ugranál egy könnyűnek tűnő, de valójában a haladóknak is kihívást jelentő kép elkészítésébe;
 • a közösségben megláthatod, hogy nem vagy egyedül, akinek nem minden vonala olyan egyenes, mint a vonalzó;
 • a “Festés kezdőknek!” workshopokon mindenki más is az alapoktól kezdi, így nem kell, hogy kisebbségi komplexusod legyen;
 • új ismerősöket szerezhetsz, akikkel már biztos, hogy legalább egy dologban azonos az érdeklődésetek.

Aki már hetek-hónapok óta ecsettel, temperával, vagy akár vászonnal álmodik, azt csak bátorítani tusjuk: “Essneki festeni! Vár a workshop!”

Festés kezdőknek 2. lépés: Akril, a kezdők barátja

Ahogy az imént írtuk, a festést kezdőkkel megismertető tanfolyamokon a mentorok bemutatják a legfontosabb festőeszközöket, melyek közül az elsők között fog szerepelni az akril festék. Bár ezeken a workshopokon mindegyiket ki fogod tudni próbálni, a tanfolyam után, amíg a festést kezdőként gyakorlók körébe tartozol, a legtanácsosabb akril festékkel alkotni. Miért is?

Az akril festék:

 • viszonylag jó áron beszerezhető;
 • nem igényel előkészületeket, alapozást a vele való alkotás;
 • elegendő egy alap színkészletet beszerezni, mert nagyszerű színeket keverhetsz ki ezekből is;
 • szinte minden felületen megcsillanthatod tehetségedet, legyen az egy kavics, egy cserépedény, egy fabútor, vagy akár egy ablaküveg
 • médiumokkal, adalékanyagokkal nagyszerűen finomíthatod az akril festék tulajdonságait.

Az akril azért is a festést kezdőként gyakorlók favoritja, mert nagyszerű a fedőképessége. Így ha egy-egy ecsetvonás nem úgy sikerül, ahogy tervezted, akkor a következőkkel már el is fedheted azokat.

Emellett az akril festék 10-15 perc alatt megszárad, ezért jó tempóban lehet haladni vele.

Festés kezdőknek 3. lépés: Élményfestések, avagy: gyakorlat teszi a mestert!

Az 1. lépésként a festést kezdőknek megtanító tanfolyamokat ajánlottuk. Az ott tanultak csak akkor nyernek értelmet, ha azokat otthon is gyakoroljuk. Viszont a mentorálás még a legprofibbaknak is mindig jól jön. Ha van a művészben kellő alázat az iránt, amit csinál, akkor mindig szükségét fogja érezni a fejlődésnek.

A festést kezdőként gyakorlóknak, pedig kifejezetten ajánlott az otthoni kísérletezgetés mellett ilyen élményfestéseken tovább mélyíteni az alaptanfolyamon tanultakat.

Íme a 3 aranyszabály, amelyet követve a festés kezdőként is a sikerélmények forrása lesz.

Tanfolyam, élményfestések, majd otthoni gyakorlás akril festékkel, aztán jöhet az otthoni műterem kialakítása is! De mielőtt ennyire előre szaladnánk: Essneki festeni!
Fotó: Envato Elements