0

Élet hulladéktermelés nélkül? Igen, lehetséges!

Mi lenne, ha úgy élné az életét, hogy semmilyen hulladékot nem termel? Hogy amit megvesz, fogyaszt, és használ egy idő után eltűnik, új formát ölt, vagy átalakul, lebomlik. És mit szólna ahhoz ha azt mondanánk, hogy ez ma sem lehetetlen, sőt már van aki évek óta e szerint él.
Ön belevágna?
Hulladéktermelés
Az elején biztosan nagyon nehéz lenne, hiszen nem csak Ön, de az egész társadalom elkényelmesedett. Ahhoz, hogy teljesen szemét nélkül tudjon élni nem elég az, hogy tudatosan vásárol és otthon mindent szelektíven gyűjt. Ennél tovább kell látnia! Gondoljon csak arra, hogy mi történik ha elmegy egy étterembe vagy moziba? Valahonnan az étterem is beszerzi az árut, csomagol, stb. A moziban, a film végén ott marad maga mögött a popcorn-os doboz és az üdítős pohár. Nem beszélve a mozi által termelt szemétről, mely mind az Ön kényelmét szolgálják (pl.: tisztítószerek csomagolása). Összefoglalva: attól, hogy még nem látja, egy szolgáltatás igénybevételénél is szemét termelődik a “háta mögött”.

Egy kis inspiráció azoktól, akik ezt az életformát választották:

Lauren Singer
Az amerikai Lauren Singer már 2 éve él úgy, hogy nem termel szemetet. Fiatal kora óta küzd a környezet fenntarthatóságáért, majd elhatározta, úgy fog élni, hogy azzal egyáltalán ne ártson a bolygónknak. Kis lépésekben haladt a célja felé, ma pedig már másoknak ad tanácsot angol nyelvű blogján keresztül. Elmondása szerint örül, hogy nem csak a bolygón segít, de egyúttal Ő maga is boldogabb, egészségesebb életet tud élni. (Nem mellesleg rengeteget spórol is!)
Első körben a legfontosabb teendői voltak: Minden műanyag terméket kiiktatott az életéből. A ruháit mai napig csakis használtruha boltban szerzi be, vagy ő maga varr újakat, alakít át régieket. Az évek alatt felgyűlt, alig használt, de jó minőségű darabokat eladta. A testápoló termékeket (krémet, szappant, fogkrémet) mind maga állítja elő saját kezűleg.

Jó hír, hogy sokan nem csak egyéni szinten próbálják nullára csökkenteni a hulladékot, hanem kiterjesztik ezt vállalkozásukra is. És itt most nem a hatalmas “zöld” multikra kell gondolni, akik minden terméküket ezzel címkézik fel csak azért, hogy még több bevételre tegyenek szert. Olyanokról van szó, akik tényleg tesznek is valamit, és akiknek szenvedélyük ez a létforma.

Egy Chicago-ban működő étterem, a Sandwich Me In, Lauren-hez hasonlóan már évek óta nem termel szemetet. Az étterem tulajdonosában Justin Vrany-ban, igazi elkötelezettség él a Föld megmentése iránt. A legtöbb jól menő étteremben óránként 8 liter szemét termelődik, a Sandwich Me In-ben egész eddig (2 év alatt) termelődött ennyi. Ugyanakkor ez a kevés sem végzi a szeméttelepen, mert elmegy érte egy ottani művész és felhasználja az alkotása során. Hogyan lehetséges, hogy még így is nyereséges? Hát úgy, hogy mindent helyben termesztenek, az emberek pedig szívesen választják a finom és környezetbarát menüt, mely ráadásul még olcsóbb is a gyorséttermi láncokban kapható káros ételektől.

Környezetbarát étterem

Dimensions.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.