Étkező kialakítása

étkező

Az étkező kialakításának alapját a környezeti adottságok és a lakásban lakók szokásai határozzák meg. A berendezés elhelyezését és milyenségét elsősorban praktikussági és kényelmi szempontok alapján kell megoldani.

Az asztal esetében a legfontosabb tényező a megfelelő méret. Ezt érdemes a család és a vendégek létszámának megfelelően kialakítani. Amennyiben gyakran szeretnénk ismerősöket is vendégül látni, akkor jó megoldás, ha kihúzható vagy bővíthető darabokban gondolkozunk. Az asztal esetében egy másik lényeges tényező a megfelelő anyag kiválasztása. Törekedjünk itt is a praktikusságra, azaz ha szeretnénk másra is, például barkácsolásra is használni vagy kisgyermekek is vannak a családban, akkor döntsünk a könnyen tisztítható, karcmentes darabok mellett.

Az étkező másik fontos elme a világítás. Nagyon lényeges, hogy az étkezőasztal esetében az étel megvilágítása megoldott legyen. Erre a célra a legalkalmasabb a függesztett, állítható magasságú lámpák használata.

A székek esetében szintén a megfelelő forma, azaz a kényelmesség és a könnyű tisztíthatóság és karbantarthatóság, azaz a praktikusság a fő választási szempont. Ajánlott kisebb étkezőméret esetén a bútor alá tolható, könnyen összecsukható székeket választani, gyermekek esetén pedig könnyen takarítható, lehetőleg párnázatmentes, vagy könnyen levehető és mosható huzatosakat választani. A méret esetében pedig jó tudni, hogy egy személynek minimálisan 65×35 centiméternyi helyre van szüksége. Egy szék esetében a magasság is nagyon fontos, ezért egy üléspróba után igyekezzünk az asztalhoz is hozzápróbálni a választott darabot, nehogy ne férjünk el.

Az étkező elhelyezésekor és berendezésekor figyeljünk a jól megoldott közlekedésre is. Ajánlott a konyha közelébe helyezni, úgy hogy a tálalás és az ételfelszolgálás se ütközzön nehézségekbe. Végül egy tipp: ugyanannyi személy kerek asztalhoz ültetve kisebb helyen is elfér, mint egy szögletes asztal mellett.