Galéria akár nagy lakásban is

galéria

A tinédzserek sokfunkciójú szobái. A kis négyzetméterű lakásokban a galériaépítés oka leginkább a tér növelése szokott lenni. Az ilyen galériák a leggyakrabban mindennemű praktikumot és lakberendezési irányelvet nélkülöznek. Általánosan elmondható, a hely mindenképpen több lett, de valaminek biztosan a hátrányára ment. A tér nyomottan hat, a lakás besötétedett a megoldástól…

Azonban mindettől függetlenül nem gondolom, hogy a galéria csak a kicsi lakások sajátja lenne. Egyetlen lényeges feltétel van, a kellő belmagasság. Az ideális megoldást mindenképpen az állógaléria jelenti, de egy minimummagasság felett a fekvő sem jelenthet problémát. Tinédzserkorú gyermekek szobájában azonban ritkán gondolunk erre a térnövelő technikára, pedig sokszor megoldást jelenthetne a gyerek helyigényére.

Mire is gondolok? A tinédzserek függetlenségre vágynak, ahogy nőnek, úgy gyarapodik azon funkciók száma, amikre a szobáját használni szeretné. Alvás, evés, tanulás – még ha erre annyira nem is szeretné – és a haverokat is le kellene valahova ültetni… Az ilyen problémákat megoldhatjuk galéria kialakításával.

A galériának bőven elég annyi hely, ahova elfér egy ágy, esetleg egy tv. A galéria alatt lehet egy kis asztal ülőalkalmatosságokkal. A szobában pedig mindenképpen kell valamilyen tárolószekrény és egy íróasztal, és ezek még csak az alapbútorok. Ennyi minden egy normál méretű szobában nem lenne elhelyezhető.

Egy lényeges dolog van minden galériás megoldás esetén, ez pedig a jó világítás kialakítása. Ennek hiányában a tér mindenképpen borongós hangulatúvá válik.