Gyors fogyás: lehetséges?

gyors fogyás

A fogyókúra napjainkban olyan téma, mely szinte minden második embert lázba hoz. A modern elvárás a hétköznapok emberével szemben fokozatosan realizálódik, azonban általánosságban elmondható, hogy még napjainkban is vékonynak lenni divat.

Természetesen a manapság egyre terjedő testalkati elvárás már nem kizárólag divathóbort. Ha valaki felszed egy-két kilót, az még nem feltétlenül túlsúlyos, azonban a kóros elhízás elleni küzdelem nem csupán divathóbort, hanem orvosilag igazolt egészségvédelem.

Fogyni gyorsan és könnyedén?

Amikor az ember fogyókúrázni kezd, azonnali, látványos eredményt akar. Természetesen létezik a gyors fogyás, azonban a gyorsaság relatív, a súlyfelesleg függvényében hosszabb-rövidebb idő, azonban semmiképpen sem néhány nap.

A gyors és egyben tartós fogyás titka első lépésként a tartós életmódváltás. Ennek része a tudatos táplálkozás és a rendszeres és változatos mozgás. Utóbbi érdekében érdemes valamilyen csapatsportot választani vagy amatőr szinten versenyezni, hiszen a közös testmozgás, az új ismeretségek, a csapatélmény miatt szinte öröm lesz minden alkalommal visszajárni, a sport pedig kötelesség helyett élménnyé változik.

A másik fontos tényező a helyes táplálkozás. Egy drasztikus életmódváltás szinte azonnali és látható súlyvesztéshez vezet. Igaz ugyan, hogy az első löketet követően csökken a fogyás mértéke, de a kezdeti váltással járó hirtelen súlyvesztés igazán lelkesítő kezdet, ami erőt ad a folytatáshoz.

Fogyókúra az akarat erejével

Természetesen kizárólag a gondolattal, hogy fogyni akarunk, sajnos nem lehet súlyt veszteni. Az azonban tény, hogy a fogyókúra során az akarat, a tudat erejére hihetetlenül nagy szükség van.

Kezdetben az elhatározás, a súlyfelesleg leadása mint cél kitűzése igényel komoly akaraterőt, hiszen ehhez el kell jutni a tudatig, miszerint jelentős súlyfelesleggel bírunk. Ezt követően nehéz rávenni magunkat a megfelelő táplálkozásra, az édességről és nassolásról való lemondásra, arra, hogy a kenyér és tészta helyett a rizst és a zöldséget válasszuk.

Nehéz továbbá az első testmozgás. Legyen az futás, aerobik, edzőtermi súlyzózás vagy csapatsport, nem könnyű elindulni az edzésre, és még sokkal nehezebb napról napra, hétről hétre egyre keményebben dolgozni, akár csak minden nap egy méterrel messzebbre futni.

Az azonban bizonyos, minden lépés, minden erőpróba megéri. Ezt pedig megérezzük akkor, amikor egy számmal kisebb nadrágot vásárolhatunk magunknak, amikor magabiztosabbá válunk, amikor az ellenkező nem képviselői utánunk fordulnak, amikor energikusabbak leszünk.

A hatékony és gyors fogyókúra csak akaraterő kérdése. Végül pedig a legkomolyabb akaratpróba az elért testsúly megtartása. A fogyókúra ugyanis soha nem ér véget: ha elértük az álomsúlyt, tartani kell a korábbi kiegyensúlyozott táplálkozást és továbbra is fontos a rendszeres testmozgás. A hatásos fogyókúra nem más, mint egy örök életre szóló életmódváltás.