Hogyan védekezhetünk a koronavírus ellen hatékonyan?

hogyanvedekezhetunkakoronavirusellenhatekonyan

Nem elég folyamatosan mantráznunk a szokásos megelőzési módokat, tudnunk kell megfelelően alkalmazni is azokat. Nézzük hát, hogyan is néz ki a gyakorlatban a valódi megelőzés a koronavírussal szemben.

Megfelelő maszkhasználat

Lehetőleg FFP2 maszkokat használjunk. Ha nem tudjuk napközben cserélni, akkor kézfertőtlenítés után vegyük le és helyezzük azt egy steril zacskóba. Viszont a nap végén, ha már hazatértünk, másnapra mindenképp tegyünk el új maszkot. A maszkot mindig megfelelően rögzítsük, hogy az eltakarja az orrot és a szájat is. Hosszú időre pedig ne húzzuk az állunkra, mivel attól kinyúlik a szalag.

Hogyan fertőtlenítsünk?

A magunknál hordott kézfertőtlenítő manapság már magától értetődő dolog. Használjuk lehetőleg minden jelentősebb szociális érintkezés után. Mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy ha olyan helyen használjuk kezünket, ahol mások is megfordulnak, akkor utána feltétlen fertőtlenítsünk. A legrizikósabb helyek a nyilvános mosdók, a tömegközlekedési eszközök és a bevásárlóközpontok. Ha módunkban áll, hazatérve textilfertőtlenítő spray-vel sem árt, ha átfújjuk a kabátunkat, táskánkat és cipőnket. Ezzel jelentősen csökkenthetjük az esetleges vírusok számát.

Kerüljük a készpénzes fizetést

A kórokozók egyik legkedveltebb helye a pénz – teljesen mindegy, hogy papírpénzről vagy érméről beszélünk. Számtalan ember megfogja, ezáltal teljesen szabadon cserélhetnek gazdát a különféle baktériumok és vírusok. Ez a Covid-19-re is igaz. A megbetegedések jelentős részét valószínűleg a készpénzes fizetés általi terjedés is okozhatta. Elég, ha megfogjuk, majd véletlenül hozzáérünk a szánkhoz, és már be is jutott a szervezetünkbe a kórokozó. Ezért, ha tehetjük, lehetőleg minden fizetéskor használjunk érintésmentes bankkártyát.

Használjunk gyorstesztet, ha fertőzést gyanítunk

Nem árt, ha van néhány Covid antigén gyorsteszt otthon arra az esetre, ha mégis úgy éreznénk, elkaphattuk a vírust. Rengeteg kellemetlenséget spórolunk meg magunknak, ha időben felfedezzük esetleges fertőzésünket, így ráadásul nem kell sorban állnunk tesztelőpontokon sem. Saját otthonunk kényelméből pillanatok alatt megállapíthatjuk, hogy megbetegedhettünk-e, valamint rögtön meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket a saját gyógyulásunk és családunk védelme érdekében.