Intarzia parketta lerakása

Intarzia parketta

Az intarzia parketta a faanyagok XXI. századi újraéledése során újult erőre kapott. Az intarzia szó berakást jelent, maga a technológia pedig, többféle anyagú és színű parkettákból kialakított hálózatot takar. Lerakása mindenképpen szakértelmet és megfelelő minőségű alapanyagokat igényel.

A parketta lerakásának alapja a sima, száraz, tiszta (por- és zsírmentes) aljzat. Az ideális körülmény a 16-22 Celsius körüli alaphőmérséklet és a 55 százalék körüli relatív páratartalom. Ezek mérésére többféle digitális műszer is alkalmas.

A megfelelően előkészített aljzatra kerül a ragasztóréteg. Fontos, hogy a ragasztó felülete fogazott legyen és hogy a ragasztó PU (többnyire kétkomponensű) ragasztó legyen. Ezután következhet a parketta lehelyezése. Az intarzia táblás rendszerű lerakásakor arra érdemes odafigyelni, hogy enyhén csúsztatva helyezzük le, mert csak így ragad megfelelően a ragasztóba. Lényeges, hogy a parkettát a lerakás előtt legalább 24 órán át abban a helyiségben tároljuk, ahová a későbbiekben lerakásra kerül, mivel így átveszi a szoba hőmérsékletét és a légnedvesség tartalmát. Fontos, hogy pontosan mérjük ki a kiosztást, mert utólag nagyon nehéz javítani, és hogy a falaktól 1-1,5 centiméteres távolságot tartsunk.

A lerakás után jöhet a tömítés és a csiszolás. A csiszolás legkorábban 24-36 órával a ragasztást követően következhet. Először egy durvább, majd egy finomabb csiszolópapírral. Ezután a teljeskörű portalanítás után jöhet a lakkozás. A lakkréteget minimum két rétegben kell felvinni a felületre. Az intarzia parketta szépsége a pontos és minőségi kivitelezésben rejlik, ezért szerintem nem éri meg hozzáértés nélkül nekiállni.