Klíma karbantartása

klíma karbantartása

Akinek a közelmúltban szereltek légkondit annak a klímaszerelő elmondta, hogy:

A készülékre a kiterjesztett garancia csak akkor érvényes, ha a klíma karbantartását minimum évente egyszer elvégezteti egy klímaszerelő szakemberrel.

A klíma rendszeres karbantartása biztosítja a berendezés hosszútávú, energiatakarékos működését.
A karbantartás, a légkondi fertőtlenítése szükséges, hogy a használat ne veszélyeztesse az egészségünket.

Amit, talán nem minden klímaszerelő mond el az az, hogy:

A szakember által elvégzett évi karbantartáson túl mi is elvégezhetjük alkalmanként a beltéri tisztítását, fertőtlenítését.

A szűrők egyszerű vízzel történő kimosása, a hőcserélő klímatisztítóval, klíma fertőtlenítővel való befújása nem igényel különös szakértelmet.

Hogyan tisztítsuk a klímánkat házilag?

Vásároljon egy klímatisztító spray-t valamelyik barkácsáruházba és indulhat a munka.

A munka megkezdése előtt kapcsolja ki, áramtalanítson stb.
Nedves törlővel törölje át a beltérit, különös gondot fordítva a készülék tetején lévő beszívó rács tisztítására. Ilyenkor a szennyeződések a még bennlévő szűrőre hullanak.

Ezután fel kell nyitnia a klíma előlapját és óvatosan vegye ki a szűrőt, szűrőket. Ezeket egyszerűen csapvíz alatt mossa ki és tegye félre.

Következhet a hőcserélő klímatisztítóval való alapos befújása. Ez az a bordás izé. Vigyázzon a bordákra, nehogy sérüljenek. Törölje át óvatosan a klíma belsejét is, és helyezze vissza a szűrőket majd csukja vissza az előlapot.

A következő lépésben óvatosan a hajtsa fel a kifúvásnál lévő lamellát, lamellákat. Ezt és a függőleges terelő lapátokat törölje át, tisztítsa meg. Ellenőrizze egy lámpával bevilágítva a terelő lapátok mögött lévő ventilátor lapátokat (mókuskerék) is. Amennyiben a mókuskerék is szennyezett, azt egy vékony ecsettel, porszívóval tisztítsa meg. Ha nem sikerül, hívjon klímaszerelőt.

A klímatisztítás után járassa a készüléket hűtésen legalább harminc percet, dőljön hátra és élvezze otthona klimatizált komfortját.

Lakás felújítás, karbantartás
Budai Ezermester