0

Milyen a jó futófelszerelés?

A futás az egyik legnépszerűbb sport, mivel bárki számára, bárhol, és bármikor elérhető. Segítségével javíthatjuk az állóképességünket, elérhetjük áhított testsúlyunkat, egészségesek és fiatalok maradhatunk. A futás közben felszabadult boldogsághormon biztosítja az egész napos jókedvünket. Ahhoz, hogy ezt teljes mértékben ki tudjuk használni vannak dolgok, melyekre érdemes figyelnünk:

A legeslegfontosabb (télen és nyáron egyaránt) a jó futócipő kiválasztása. Amennyiben rendszeresen járunk futni, ne sajnáljunk nagyobb összeget áldozni erre a darabra. A kínálat hatalmas, hiszen nem mindegy, hogy milyen talajon szeretnénk vele futni, milyen anyagból készült, milyen a talp kiképzése. Éppen emiatt a választáshoz és a vásárláshoz kérjük ki szakértő véleményét. A nem megfelelő lábbeli könnyen okozhat sérüléseket például az izomzatban vagy a csontokban, továbbá a futó élmény is teljesen más lehet.

Ugyan ez a helyzet a többi ruhadarabbal is. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy alul-, vagy túlöltöznek a sportoláshoz, pedig ez is nagyban befolyásolja a teljesítményt. Fontos, hogy milyen anyagból vannak a ruhák, ha tehetjük kerüljük a pamutot, mert az csak magába szívja az izzadságot, helyette válasszunk technikai futópólót, mely elvezeti a nedvességet és gyorsan szárad. A nők viselhetnek csak sportmelltartót is, illetve felvehetik azt a póló alá. A nadrág esetében jobb a kicsit hosszabb (térdig érő) futónadrág, mivel így megelőzhető a combok kidörzsölődése. Zoknik közül is válasszunk speciális futó zoknit, így elkerülhetjük a láb gombásodását, a rossz szagot és az esetlegesen kialakuló vízhólyagokat is.

Télen kicsivel nehezebb a jó ruházat összeállítása. Ekkor viseljünk hosszú ujjú felsőt és alsót, ezekből komplett szettet is beszerezhetünk sportboltokban. Továbbá vegyünk fel sapkát vagy fejpántot, mely védi fülünket a hidegtől. Azért, hogy a tüdőnk is védve legyen a fagyos levegővel szemben, beszerezhetünk egy maszkot, vagy csak kössünk egy vékonyabb kendőt az orrunk és szánk elé.

Extra felszerelésként beszerezhetünk egy praktikus karórát, mely méri a pulzusunkat, a távolságot, a sebességet, sőt esetleg még Gps adatokat is közöl velünk. Enélkül persze lehet futni, de mégis hasznos, ha tisztában vagyunk teljesítményünkkel.

Futás nyáron
Futás nyáron

Futás télen
Futás télen

Dimensions.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.