Nürnberg látnivalók

Nürnberg látnivalók

Nürnberg kiváló egy rövid hétvégi városnézésre, mivel a fő látnivalók a festői óvárosa, a városfalak és a császári kastély sétálva is bejárhatók. Nürnbergi utazás mellett szól, hogy repülőtere a városközponttól csak öt kilométerre van, de innen Németország számos jelentős városa is elérhető a nagysebességű vasúthálózat, és gyors autóbuszok révén.

Nürnberg legfontosabb látnivalói

Nürnberg már a német-római birodalom idején is fontos központi település volt, köszönhetően a remek elhelyezkedésének. A Pegnitz folyó két partján lévő város a középkorban jelentős kereskedővárossá és kulturális központtá alakult. Habár a második világháborúban, mint ideológiai központként volt ismert, napjainkra a kultúra és a tudomány fellegvára, egyben Bajorország egyik legnépesebb városa. Nürnberg legfontosabb látnivalói akár pár napos kirándulás alkalmával felfedezhetők.

Nürnberg Óváros

Nürnberg legfontosabb látnivalói az óvárosban (Altstadt) találhatók, így akár gyalogosan is felfedezhetők. Habár az épületek jelentős része súlyosan megrongálódott a második világháborúban, számos középkori épületét helyreállítottak, így a régi fényében csodálhatók meg. Az óváros macskaköves utcáin a régi falak között járva tekinthetjük meg a legnépszerűbb attrakciókat, például a régi városfalakat, amelyek maga idejében a várost védelmezték.

A város különleges abból a szempontból, hogy a régi falak szinte körbe ölelik az óvárost mintegy öt kilométer hosszan még ma is jó állapotban láthatók. Ezek jelentős része a 14-15. században épültek. A fal mentén járva számos városkaput és őrtornyot is találhatunk.

Nürnbergi császári kastély

Az óvárostól északnyugatra egy magaslaton található a középkori épületkomplexum, amely a város fontos szimbóluma. Három különálló egységből áll, amelyet kapuk és falak választanak el egymástól. A hatalmas 351 méter magas erődítmény minden német király és császár tartózkodási helye volt 1050 és 1571 között. Nevezetes arról, hogy Európa egyik legjelentősebb középkori erődjének tartják. A Sinwell toronyba érdemes felmenni, hiszen teljes panorámát nyújt az óvárosra. A komplexumban nemcsak épületeket, istállókat és gazdasági épületeket találunk, hanem különleges kápolnákat, kerteket és udvarokat is rejt, de a 14. századi Mélykút is jelentős attrakció.

A várban múzeum is működik, de a panoráma miatt is érdemes felkeresni. A várnegyed fontos nevezetességei a Középkori várbörtön, ahol 12 börtöncella és kínzókamra is megtekinthető, valamint a földalatti kazamaták és titkos átjárók rendszere – Nürnberg földalatti világa, amelyben még az egykori vízvezetékek is láthatók. Anno a város vízellátását biztosították, de főként a várból való kijutásban és menekülésben volt szerepe, valamint a sör érlelését és raktározását biztosította.

Albrecht Dürer háza

A vártól pár perces sétára található a híres festő Albrecht Dürer háza, aki 20 éven át élt és alkotott Nürnbergben. A faszerkezetes polgárház ma múzeumként működik, ahol a korabeli belső mellett a festő legfontosabb alkotásainak másolata is látható.

Hauptmarkt és a Frauenkirche

A város legszebb tere a Hauptmarkt napjainkban nevezetes a Nürnbergi karácsonyi vásárról. A tér fő éke a gótikus stílusú Miasszonyunk templom és annak mechanikus zenélő órája, amely az 1356-os német Aranybulla tiszteletére szólal meg rendszeresesen. A monumentális templom a 14. században egy korábbi zsinagóga helyén épült. A téren érdemes megtekinteni a Szép kutat (Schöner Brünnen), és a Fembo házat, amely egykor egy kereskedői ház volt, napjainkban múzeumként működik.

Utazás Németországban
Kassel

További utazási tippek
Látnivalók, strandok Dél-Dalmáciában