0

Tökéletes kutyaház a XXI. században

Mindegy, hogy a kutyánkat kint tartjuk, vagy bent, mindenképp szüksége van egy saját helyre, egy kis zugra, ami csak az övé. Az azonban nem mindegy, hogy ez a zug milyen, mekkora és hova van elhelyezve. A benti kutyáknak elegendő egy pokróc a kanapé mellett, vagy egy sarokban. A kintieknek azonban a kutyaház jelent minden menedéket a kertben, télen a megfagyás ellen, nyáron pedig a hőgutától védi őket. Emiatt fontos, hogy az minden szempontnak megfeleljen, amiket mi most felsorolunk.

Kutyaház

Legyen megfelelő nagyságú
Sokan nem veszik figyelembe, hogy a kutyaházakból több méretet is lehet kapni. Vásárolnak egy hatalmas házat egy kicsi kutyának, mondván, hogy legyen elegendő helye. Pedig az ideális lak akkora, hogy a kedvencünk éppen befér, le tud kényelmesen feküdni és meg is tud fordulni. Illetve, ami a legfontosabb, saját testhőjével be tudja fűteni azt.
A legkisebbeknek, például a csivaváknak elegendő egy 40×50 cm-es ház, míg a legnagyobbaknak, a dogoknak kellhet akár egy 90×100 cm-es is.

Legyen jó anyagból, praktikus kialakítású
A legjobb ha fából készült kutyaólat veszünk vagy készítünk kutyusunknak. Ez ugyanis a betonnal és a téglával ellentétben nem tartja úgy a hideget.
A formáját tekintve a lapos tetős megoldás a megfelelőbb, mivel annak a tetejére is fel tud feküdni a kutya, szemmel tartani a környéket.
Az ajtó nyílás ne a rövidebbik, hanem a hosszabbik oldalon legyen, így egy teljesen huzatmentes kis ficak alakul ki a kutyánk számára, ahová könnyedén be tud gömbölyödni.

Legyen jól szigetelt, eső- és szélvédett
Attól, hogy van tető a kutya fölött, az eső ugyanúgy beszivároghat a fa házba alulról, ezért jó ha az magasan áll, lábakon. Hogy puhára feküdjön a kutyánk, tegyünk a ház aljába egy szőnyegdarabot, vagy egy pokrócot. A szivacs amiatt nem praktikus, mivel ha vizesen ráfekszik a kutya, az magába szívja és nagyon lassan szárad meg. A pokrócot és rongyot ezzel ellentétben havonta kimoshatjuk, így biztosítva mindig tiszta környezetet.
Ha úgy érezzük, hogy a kutyánk nagyon fázós, és a zord időjárásban extra fűtésre van szüksége, nincs ok az aggodalomra, hiszen már kapható fűtött kutyaház is.
Ezeken kívül télen érdemes még egy vastagabb függönyt is a nyílásra helyezni.

Legyen jó helyen
Oda rakjuk a kutyaházat, ahonnan a kedvencünk beláthatja az egész udvart, esetleg rá láthat a kapukra és a bejárati ajtóra is. Ennek oka, hogy védelmezni szeretné területét, és ha a háza el van dugva az udvar valamelyik sarkába, ahonnan semmit sem lát, biztosak lehetünk benne, hogy nagy ívben el fogja azt kerülni. A füves, saras talaj helyett, pedig helyezzük a kutyaházat deszkákra, vagy egy betonplaccra.

Mindezeket szem előtt tartva készíthetünk saját kezűleg is kutyaházat, de mivel rengeteg mindenre kell odafigyelni, ne szégyelljünk szakértő segítség után nézni. A lényeg pedig természetesen az, hogy a kutyánknak megfelelően védett, kényelmes lakot alakítsunk ki. Az új házat minden kutya nehezen szokja meg, de legyünk vele türelmesek, így idővel biztosan megszereti azt.

Dimensions.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.