A konyhatrendek változása

egyedi konyhabútor készítése

A magyar otthonok hihetetlen módon átalakultak, míg a kétezres években a méret volt szinte egyedül a luxus mutatója, mára ez teljes mértékben megváltozott. Az átlagos konyha is mást jelent, mint korábban. A konyhák terén érdemesebb hosszú távon gondolkodni és nem pontosan az aktuális trendnek megfelelő konyhát választani.

A vagyonosodással párhuzamosan, a hazai piacon is megjelent egy igen tehetős igényes vevőréteg, aki az otthona falai között a külföldön megtapasztalt trendeket szeretni viszont látni. Minden luxusigényt kielégítő lakóprojektek rezidenciák, álomotthonok, jó beosztással rendelkező nagy teraszos társasházi lakások nőttek gombamód egy-egy régi ház, vagy háztömb helyén.

Érdemes-e a konyhatrendeket követni?

Az átlagos konyha is mást jelent, mint a kétezres években, és évente új konyhatrendek lesznek népszerűek. De a divat változik, így az aktuális divathullám leköszönte után – a ráköltött súlyos összegek ellenére is – avultnak tűnhet. Amíg az öltözködés terén könnyebb a folyamatosan változó divatot követni, addig a konyhánk esetén érdemesebb hosszú távon gondolkodni és nem pontosan az aktuális trendnek megfelelő konyhát választani.

Miért válasszunk nyitott konyhát?

Nem véletlen, hogy a nyitott konyha az egyik legnépszerűbb lakberendezési trendek egyike. Előnye, hogy összekapcsolja az étkezőt a nappalival – egyúttal egyesíti a praktikumot a közösségi tér igényével. A nyitott konyhák esetén különösen fontos a konyhaszekrények (ide soroltó pl. a konyhasziget, félsziget, konyhapult, tálalószekrény) és a konyhabútor helyének megtervezése. Ezért első lépésben az elrendezést kell jól meghatározni. Nagyon fontos továbbá a könnyű hozzáférés akár az étkezőből, akár a nappaliból. Jó lehetőség a tér elválasztására a konyhasziget, amely amellett, hogy rengeteg célnak és funkciónak megfelel, valamilyen szinten a többi helyiségtől elválasztja a konyhát. Nagyon praktikus az L-alakú konyha, vagy az egysoros elrendezésű konyha, amelyet félszigettel, vagy konyhaszigettel lehet bővíteni.

egyedi konyhabútor készítés

Fontos a funkcionalitás

Nyitott konyháknál a funkcionalitás legalább olyan fontos, mint a konyha esztétikus megjelenése. Ezért a tervezés előtt célszerű alaposan átgondolni, hogy milyen tárolási megoldások jöhetnek szóba annak érdekében, hogy a mindennapi eszközöket könnyen lehessen elhelyezni és mozgatni.

Az egyedi konyhabútor készítés előnyei

Ma már a konyha messze többet jelent, mint a főzés és az evés helyszíne. Az egyedi konyhabútor készítés határtalan lehetőséget biztosít a tulajdonos egyéniségének és az egyedi ízlésének kifejezésére. Másrészről pedig egy esztétikus, kényelmes és praktikus tér létrehozására, amely harmóniában áll az otthon többi részével.

A méretre gyártott konyhák előnyei

A komplett méretre gyártott a konyháknak is számos előnyük van. Egyik, hogy a szabvány méretű konyhabútorok szinte bármilyen konyhába beépíthetők, és igényektől függően egyedi konyhabútor elemekkel ki is egészíthetők. Ezáltal jelentősen növelhető a funkcionalitás és az egyediség is. Nem utolsó sorban jóval olcsóbb az áruk, mint az egyedi tervezésű konyháknak.