Várható mezőgazdasági pályázatok 2023-ban

mezőgazdasági pályázatok 2023

Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése 2023

Az alábbiakban néhány példa látható azokra a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztését célzó pályázatokra, amelyek várhatóan 2023-ban elérhetőek lesznek Magyarországon:

  1. Vidékfejlesztési Program: A Vidékfejlesztési Program keretében lehetőség van támogatás igénylésére mezőgazdasági termelőknek, akik kisüzemet működtetnek. A támogatások a mezőgazdasági termelés hatékonyságának és versenyképességének növelését célozzák, például a mezőgazdasági gépek és berendezések beszerzésére, a telephelyek és épületek felújítására vagy az alternatív energiák használatára.
  2. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program: Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében lehetőség van támogatás igénylésére kisüzemi tevékenységek fejlesztéséhez, például a mezőgazdasági termékek feldolgozásához, értékesítéséhez és marketingjéhez, valamint a szolgáltatások és turisztikai tevékenységek fejlesztéséhez.
  3. LEADER program: A LEADER program keretében lehetőség van támogatás igénylésére vidéki kisüzemek fejlesztéséhez, például a mezőgazdasági termékek feldolgozásához, értékesítéséhez és marketingjéhez, valamint a szolgáltatások és turisztikai tevékenységek fejlesztéséhez.

Fontos megjegyezni, hogy az aktuális pályázati lehetőségek, egyben a kisüzemi pályázat feltételei folyamatosan változnak, ezért érdemes rendszeresen tájékozódni a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztését célzó pályázatokról az Agrárminisztérium, vagy a mezőgazdasági pályázatok 2023 legfrissebb adatait összegyűjtő oldalakon folyamatosan ellenőrizni.

kisüzemi pályázat

Kezdő méhész pályázat

A kezdő méhész pályázatok célja, hogy támogassák azokat az egyéni vagy vállalkozói formában működő méhészeket, akik az első méhészeti tevékenységük megkezdéséhez vagy fejlesztéséhez igényelnek segítséget. Az alábbiakban néhány példa látható azokra a kezdő méhész pályázatokra, amelyek várhatóan elérhetőek lesznek 2023-ban Magyarországon:

  1. Méhészeti beruházások támogatása: Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében támogatás igényelhető méhészetek kialakítására, fejlesztésére és modernizálására. A támogatás összege maximum 15 millió forint lehet.
  2. Piacra jutás támogatása: A kezdő méhészeknek lehetőségük van támogatást igényelni a méz, illetve a méhészeti termékek értékesítéséhez, piacra jutásához.
  3. Képzési támogatás: A méhészkedéshez szükséges szakmai tudás megszerzésére és bővítésére is lehetőség van ingyenes képzéseken való részvétel segítségével.

Fontos megjegyezni, hogy az aktuális pályázati lehetőségek és feltételek folyamatosan változnak, ezért érdemes rendszeresen tájékozódni az állami és önkormányzati szervek, illetve a méhészeti szervezetek honlapján az elérhető kezdő méhész pályázatokról.

méhészeti támogatás 2023

Méh állatjóléti támogatás

A méhészeti támogatás 2023 célja, hogy a méhészeknek segítséget nyújtson a méhcsaládok egészségének és jólétének javításában. Magyarországon jelenleg nincs kifejezetten a méh állatjóléti támogatásra vonatkozó pályázat, azonban az állattartás általános támogatási rendszerének keretében lehetőség van támogatás igénylésére.

Az állattartás támogatási rendszerében a méhészetek számára is elérhető támogatások közé tartozik például az állattartó telepek energetikai fejlesztése, a technológiai fejlesztések, valamint a szarvasmarha, juh- és kecsketenyésztéshez kapcsolódó támogatások.

Ezenkívül a méhészek számára fontos lehet a NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) által szervezett képzések és információs napokon való részvétel is, ahol a méhészeti tevékenység szakmai hátterére és a méhcsaládok egészségének megőrzésére vonatkozó legfrissebb információkhoz juthatnak.

Fontos megjegyezni, hogy az állattartás támogatási rendszerének feltételei és lehetőségei folyamatosan változnak, ezért érdemes rendszeresen tájékozódni a mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatosan az állami és önkormányzati szervek honlapján.

Kertészeti pályázat 2023

Kertészeti pályázat 2023

Az alábbiakban néhány lehetőséget sorolok fel kertészeti pályázat 2023-ra:

  1. Vidékfejlesztési Program: A Vidékfejlesztési Program keretében számos lehetőség van kertészeti vállalkozások támogatására, például beruházásokra, termelési tevékenységek fejlesztésére, illetve marketing és értékesítési tevékenységek támogatására.
  2. Agrár-környezetgazdálkodási pályázat: Az Agrár-környezetgazdálkodási pályázat keretében lehetőség van kertészeti tevékenységekhez kapcsolódó környezetvédelmi beruházások támogatására.
  3. Földművelésügyi Minisztérium pályázatai: A Földművelésügyi Minisztérium számos pályázatot hirdet kertészeti vállalkozások számára, például az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz hasonlóan.
  4. Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.: A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. által hirdetett pályázatok lehetőséget biztosítanak kertészeti szaporítóanyagok előállításának és terjesztésének támogatására.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a konkrét pályázati lehetőségek és feltételek idővel változhatnak, ezért érdemes figyelni a friss információkat és aktualitásokat.