A közös költség behajtásával kapcsolatos főbb tudnivalók

közös költség

A társasházak esetében gyakori probléma, hogy egyes tulajdonostársak nem, vagy csak késedelmesen fizetik a közös költséget. Mit tehet a lakóközösség, mi a helyzet akkor, ha a tartozást nem a tulajdonos, hanem a bérlője halmozta fel.

A közös költség tartozás problémája aktuális, hiszen a felmérések szerint több mint 170 ezren maradnak el – társasházak esetében rendszeresen a díjak fizetésével. Amennyiben a vízdíj, és a ház fűtése központi fűtéssel történik, ennek összege igen magasra rúghat. Ráadásul, ha a többi lakótárs nem akarja, hogy ne szállítsák el a szemetet, vagy lekapcsolják a fűtést, vagy vízellátást, kénytelenek a nem fizetők helyett is duplán fizetni.

Mit tehet a társasházi lakóközösség?

A közös költség hátralék behajtással kapcsolatos szabályokat a társasház SZMSZ-e rendezi. A közös képviselő először fizetési felszólítást küld az adósnak, amely tartalmazza a kintlévőséggel kapcsolatos összes tudnivalót. Amennyiben nem vezet eredményre a felszólítás, a társasháznak lehetősége van jogi útra terelni, és ügyvédet megbízni a behajtás intézésére.

Számos megoldás van, amely eredményre vezethet, de például a jelzálog jog bejegyeztetése csak hosszabb távon nyújthat megoldást. Fizetési meghagyásos eljárások lefolytatására gyakran kérnek fel ügyvédet, azonban a közös képviselő önállóan is elindíthatja, akár már egy havi közös költség elmaradás esetén.

A behajtást nehezítő tényezők

Gyakori, hogy az ingatlan tulajdonosa- különösen a befektetési céllal vásárolt ingatlanok esetében- külföldi lakcímen tartózkodik életvitelszerűen. Vagy a másik tipikus eset, amikor az albérletbe kiadott lakásoknál a bérlő halmoz fel közös költség tartozást. Ekkor azonban nem a bérlőn kell követelni, hanem a tulajdonoson, mivel a társasház a tulajdonostárssal áll jogviszonyban.