A természetes környezet támogatja az egészséget

kertes ház

Megállapították, hogy kifejezetten jó hatással van az egészségre az, ha valaki zöld övezetben él. A zöld környezet nemcsak pozitívan hat a közérzetre, de a mentális egészséget is elősegíti. A BBC hírportálján megjelent Journal of Epidemology and Community Health című folyóiratban közzétett tanulmány egyértelműen megállapítja, hogy a leggyakoribb 24 testi betegség közül 15 kevesebb alkalommal fordul elő azoknál, akik zöld övezetben élnek.

Egy környezetvédelmi szakértő azt is megállapította, hogy a tanulmány egyértelműen igazolja azt a feltevést, miszerint a zöld területek az élet oázisát is megteremtik maguk körül.

Hollandiában, az amszterdami VU egyetem Medical Centre kutatói felmérést végeztek, illetve háziorvosok pácienseinek a kartonját is átnézték. A felmérésben összesen 195 háziorvos 350 ezer betegének a kartonját vizsgálták át, és jellemzően olyan betegeket választottak ki, akik már legalább egy éve nem voltak háziorvosnál.

Ez azért volt meghatározó idő, mert a szakértők szerint legalább egy évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a zöldövezet ki tudja fejteni pozitív hatását. Ezen kívül volt még egy befolyásoló tényező is: a zöldövezet akkor hatott a legjobban, ha egy kilométeres közelségben volt az illető lakóhelyéhez.

Kivételt képeztek ez alól azok a betegségben szenvedők, akiknél nem szokványos, hanem szorongásos, emésztőrendszeri, esetleg fertőző betegség volt jelen. Utóbbi csoporthoz tartozóként említhetjük meg még az orvosilag nem magyarázható testi tüneteket produkáló betegeket is.

Az előbb felsorolt betegségek megjelenésekor a betegeknek nem kellett 1 kilométeres körzet, elegendő volt csupán 3 kilométeres körzetben lenniük a zöldövezethez ahhoz, hogy az kifejtse pozitív hatását.

A zöld környezetben élés elsősorban a depressziós és szorongásos betegségekkel együtt élő személyeknek tett jót, a zöldövezetben élők 24 ezreléke, míg a városban élők 32 ezreléke lesz depressziós.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a 12 éven aluliak kapcsolata a természetes környezethez még inkább jelentős, és azok a gyermekek, akik ilyen környezetben nőnek fel, 21 százalékkal kisebb eséllyel lesznek depressziósak.

Akadnak azonban még olyan dolgok, amikre nem tudják a magyarázatot. Ilyen például a magas vérnyomás és a zöld övezet kapcsolata, valamint az, hogy a 46-56 évesek kapcsolata erősebb a zöld környezettel, mint más korosztályé.

Egy azonban biztos: a zöld környezetben való életmód nemcsak pozitívan hat az egészségre, de a társadalmi kapcsolatok felé is nyitottabbá tesz.