Fogadjunk! De miben?

fogadás

A fogadások világa ismeretlen, rejtélyes, kalandos és izgalmakkal teli. Sokan megkísérelték már előre lejátszani a mérkőzéseket, stratégiákat ütköztetve, forgatókönyvek garmadát írva, de az esetek jelentős hányadában a jóslás csődöt mondott.

Ugyanakkor a játék sokoldalúságát az is mutatja, hogy aki némi háttértudással rendelkezik, az bizony komoly befolyásra tehet szert. Mert ismerni a játékosokat, az érintett csapatok stílusát vagy éppen az edző leggyakrabban meghozott taktikai döntéseit olyan előny, ami nehezen behozható.

Melyik sportággal érdemes kezdeni?

A labdarúgás népszerűsége alig-alig múlható felül, de a tenisz iránt rajongók tábora is folyamatosan nő. A különböző labdajátékok, mint például kosár, kézi szintén nagyon kedveltek, de a hoki, vagy éppen a darts is milliók érdeklődésére tartanak számot.

De igazság szerint az élő fogadások varázsát nem az adja, hogy a központban egy sokak által preferált sportág áll. A lényeg az egyéni választásban bújik meg. Hiszen ahhoz, hogy a játék egésze élvezetessé váljon elengedhetetlenek a kiszemelt sportág vagy csapat iránt táplált pozitív érzések. Hideg fejjel, pusztán racionális döntésekre támaszkodva is bele lehet vágni, természetesen. Csak kérdés, hogy mennyire éri meg? Ha a szerencsejáték pusztán holmi zsebpénz gyár, tehát kizárólag a nyeremény mértéke és megléte a fő, akkor mondjuk tényleg nem számítanak az egyéb részletek. De erre a célra a nyerőgépek sokkalta inkább megfelelnek. Mert a sportfogadások esszenciája a jelenlét. Márpedig egy mérkőzést végignézni, és izgulni nem két perces mutatvány. Arról nem is szólva, hogy a latolgatások, elemzések követése külön odafigyelést és energiát igényel.

Ettől függetlenül ahány játékos annyi motiváció. De az biztos, hogy a kaszinó játékok közül ez a világ adja a legtöbb örömöt konkrét nyerés nélkül. Elképzelhető ugyanis, hogy egy-egy veszteséggel, veszítéssel zárt meccs végén mégis túlsúlyba kerülnek a pozitív élmények, lévén a csapat vagy játékos kitartóan, taktikusan, rafináltan, szemet gyönyörködtetően játszott.

A végeredmény megjósolható?

Vannak, akik roppantul sok energiát fektetnek bele abba, hogy előre megtervezzék az esetleges forgatókönyveket. Ha valaki jól ismeri az érintett csapat vagy játékos stratégiáit, húzásait, és az ellenféllel is tisztában van, akkor egészen reális útvonalak alkothatóak meg. Viszont a sport egyik szépsége pont a tervezhetetlenségében rejlik. Annyi külső tényezőtől függ az aznapi teljesítmény, ami egyszerűen nem felmérhető. Az egyenlet nem, hogy két ismeretlenes, hanem sok ismeretlenes. Innentől fogva persze felvázolhatóak az egyes lehetőségek, de könnyedén előfordulhat olyan végkimenetel, amire senki, de tényleg senki sem számított. Olykor még a kommentátorok és a szakértők is döbbenten figyelik az eseményeket, pedig ha valakik, hát ők tényleg értenek a becslésekhez.

Ettől függetlenül az élő fogadások nem mindennapi észjátékoknak is tekinthetőek, mert a latolgatások, az esélyek felrajzolása és a menet közben felbukkanó változások lekövetése nem kevés odafigyelést igényel.

A megfeszített koncentráltság az egyetlen megtérülő játékstílus?

A legkevésbé sem. Attól még, hogy viszonylag sokan erőteljesen rákészülnek egy-egy összecsapásra, akár utánaolvasás, találgatás szintjén is, nem ez az egyetlen út. A könnyedség, lazaság úgy is elérhető, ha a játék öröme játszik főszerepet. Az az egyszerű, mégis felemelő tény, hogy a kedvenc csapat vagy játékos újra ringbe száll, megmutatja magát, és megpróbálja kihozni az adott helyzetből a legjobbat. Így aztán, ha a rangadóhoz ideális mértékű tét társul (ami nem is túl nyomasztó, de jelentéktelennek sem nevezhető), akkor az izgalmak megsokszorozódnak!