Indiai csalán – mit kell tudni róla?

Coelis forskohlii

Már Magyarországon is elérhetőek olyan készítmények, melyek összetevői között megtalálható az indiai csalán. Milyen tulajdonságokkal rendelkezik ez a nálunk még alig ismert növény? Érdemes kipróbálni?

Az indiai csalán, pontosabban a Coelis forskohlii, Délkelet-Ázsia egyes országaiban őshonos. Habár Magyarországon mostanáig szinte ismeretlen volt, őshazájában már évszázadok óta a természetes gyógymódok egyik fontos alapanyaga, amit számos betegség kezelésére sikeresen használnak. A hagyományos indiai ajurvédikus gyógyászatban indiai csalánnal gyógyítják többek között a magas vérnyomást, egyes szívbetegségeket, az asztmát, a tályogot és más bőrbetegségeket és gyulladásokat. Egyes vidékeken ételízesítőkén főszerezésre is használják.

Gyógyhatásán kívül az indiai csalán kivonat a fogyást gyorsító tulajdonságokat is mutat. A növény legértékesebb hatóanyaga a forskolina, amely vegyület felel többek között a zsírégetés serkentéséért. A Forskolina mondhatni „kényszeríti” a szervezetet a zsírszövet gyorsabb elégetésére, valamint hatással van a sejtekben fellépő szintézist gátló lipidek anyagcseréjére. Emellett a forskolina javítja a keringési rendszer állapotát, ami megfelelő bőrápolás mellett segít a cellulitisszel érintett bőr kezelésében.

Mivel az indiai csalán kivonat az antihisztamin készítmények közé tartozik, egyeseknél aluszékonyságot okozhat. A betegséggel küzdőknek fogyasztás előtt ki kell kérniük orvosuk vagy gyógyszerészük véleményét. Ez akkor is érdemes megtenni, ha teljesen egészségesnek érezzük magunkat. Elképzelhető, hogy még nem ismerjük egyes rejtett betegségünket vagy allergiánkat, melyek a szervezetünk számára eddig ismeretlen készítmény alkalmazása során felerősödhetnek.