Miért legyél önkéntes külföldön? 3+1 kihagyhatatlan indok

aiesec önkéntes program

Ha egyetemre készülsz, vagy már a felsőoktatás hallgatója vagy, biztosan benned is felmerült, hogy jó lenne külföldön önkénteskedni vagy szakmai tapasztalatot szerezni. Ha komolyan elgondolkodtál már a lehetőségen, akkor valószínűleg nem ismeretlen számodra az AIESEC sem! Ez a szervezet a legnagyobb a maga nemében és Magyarországon kívül még 125 országban jelen van. Na de miért is jó neked, ha jelentkezel az AIESEC külföldi önkéntes (Global Volunteer), tanári (Global Teacher) vagy szakmai gyakorlati (Global Talent) programjaira?

1) Gyakorolhatod az angolt és más nyelveket

Ha elhagyod az országot, és több hetet, akár hónapokat töltesz külföldi környezetben, az angolt mindenképpen gyakorolnod kell majd. Ha ügyes vagy, akkor a helyi nyelvekből is sok hasznos kifejezést, szófordulatot elsajátíthatsz, de aszerint is kiválaszthatod a számodra ideális programot, hogy melyik nyelvet tanulod, a programok során pedig azt anyanyelvi közegben gyakorolhatod. Jelentkezz és légy külföldi önkéntes (Global Volunteer), tanári (Global Teacher) vagy gyakornok (Global Talent) külföldön az AIESEC segítségével!

2) Elhagyod a komfortzónád

Fiatal felnőttként biztosan szeretnéd új kihívások elé állítani magad, saját magadnak is bizonyítani, hogy akár az otthonodtól távol, teljesen ismeretlen közegben, akár távoli kultúrában is megállod a helyed. Ideális lehetőség erre az AISEC Global Volunteer programja, amely alatt önkéntesként tölthetsz el néhány hetet az AISEC 120 partnerországának valamelyikében. Ha a Global Talent programra jelentkezel, hosszabb időt tölthetsz külföldön, ahol valódi szakmai gyakorlatot szerzel. Mindez kihívás és örök élmény neked, de az önéletrajzodban is jól mutat majd! A Global Teacher programmal pedig tanárként tölthetsz el néhány hetet vagy hónapot a választott országodban, a választott tárgyat tanítva, ami szintén sehol máshol nem megszerezhető szakmai tapasztalatot és emlékeket jelent majd számodra.

3) Értékes tapasztalatokat, életre szóló élményeket szerzel

Ahogy fentebb is említettük, a szakmai tudásod fejlesztése, a komfortzónád elhagyása, képességeid kiteljesítése mellett az AIESEC programjai során olyan tapasztalatokat szerezhetsz, amilyeneket sehogy máshogy nem tudnál. Eljuthatsz távoli országokba, segíthetsz nehéz helyzetben élő embereken, megismerhetsz különféle kultúrákat, miközben tettrekész, lelkes és elhivatott fiatal csapat segít neked a háttérből! Ez az AIESEC!

+1) Megismerheted az AIESEC értékeit!

Az AIESEC 1972 óta van jelen Magyarországon is és már rengeteg diáknak segített 18-30 éves korig abban, hogy fejlessze vezetői képességeit, kihozza magából a maximumot. Ez a hosszú távú siker pedig a szervezet értékeinek köszönhető. De mik is ezek?

Kiválóságra törekvés

Az AIESEC a folyamatos fejlődést és innovációt támogatja. A szervezet tagjai számára fontos a kreativitás és az, hogy mindig a legtöbbet hozd ki magadból. Ha jelentkezel az AIESEC programjaira és tényleg elkötelezett vagy, az önkéntesség végére a magad lehető legjobb verziójaként térhetsz haza.

Integritás és átláthatóság

Az AIESEC teljesen transzparensen működik. A tagok és a szervezet döntéseiben és tetteiben mindig következetes és azokért vállalja a felelősséget.

Aktivitásra ösztönzés

A szervezet vezetősége és tagjai is saját példájuk által vezetik a fiatalokat. Hiszen az AIESEC-nél hiszünk abban, hogy a szavaknál a tettek és eredmények jobban inspirálják az embereket. A szervezet tagjai a programok során emelett felelősséget vállalnak a fiatalok vezetői képességeinek fejlesztéséért is, hiszen mindent megtesznek azért, hogy pozitív, követendő példaként álljanak a többiek előtt.

Valódi részvétel

Az AIESEC egy dinaminkus és befogadó közeg, ahol aktív és lelkes tagok segítenek az önkéntes, tanítói vagy szakmai gyakorlati programokra jelentkező diákoknak. A szervezet minden tagja számára fontos, hogy a résztvevő fiatalok ne csak “túléljék” a programokat, hanem a külföldön töltött heteket, hónapokat élvezzék és aktívan töltsék el.

A sokszínűség megélése

Az AIESEC maga is egy multikulturális közeg, ahol a tagok egymástól tanulnak, tisztelik egymást. A szervezetnél mindenki egyenlő, és minden önkéntest ugyanúgy támogat, családi háttértől függetlenül.

Fenntartható cselekedetek

Az AIESEC a fenntartható cselekvés mellett áll ki a jövő generációi érdekében. A szervezetnél megpályázható lehetőségek mindegyike SDG (Sustainable Development Goals), azaz Fenntartható fejlődési célok besorolással rendelkezik, ami az ENSZ globális programja. Az AIESEC programjai mellett látható, hogy a 17 SDG cél közül melyikért tehetnek az arra jelentkező fiatalok.

Összegzés

Az AIESEC Global Talent, Global Volunteer, illetve Global Teacher programjaira teljesen ingyenesen jelentkezhetsz. A vírusok miatt sem kell aggódnod, hiszen a jelentkezési folyamat eltart egy ideig. Attól függően, hogy melyik országba mész, meg kell kapnod a kötelező oltásokat, hiszen az élet nem áll meg, önkéntesekre, szakmai gyakorlatra, tanárokra pedig mindig szükség van!
fotó: aiesec.hu