Online kaszinó terminológia: részletes útmutató a kezdőknek

Az online kaszinójátékok világában való eligazodáshoz elengedhetetlen az ágazatra specializált nyelvezet ismerete. Bármennyire is izgalmas lehet, ha nincs tisztában az alapszabályokkal és kifejezésekkel, könnyen összezavarodhat. Az alábbi útmutató segítséget nyújt az online kaszinók alapvető terminológiájának megértésében, illetve további információkért ellenőrizze ezt az oldalt, ahol még többet megtudhat az online kaszinók témaköréből. Azonban az biztos, hogy az alábbi szavak és kifejezések ismerete jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy sikerese kaszinójátékos legyen, ezek tudása szavatolja azt, ami a legtöbb szerencsejáték alapja: hogy tudja, mit csinál.

1. Bónusz

A bónuszok a kaszinók által kínált promóciós eszközök, amelyek főként extra játékpénzt adnak a játékosoknak. A leggyakrabban használt típus az ‘üdvözlő bónusz’, amit az online kaszinók az új játékosoknak ajánlanak. Ilyenkor a kaszinó az elvégzett befizetése egy meghatározott százalékában (például 100%) bónusz összeget ad a befizetett pénzhez. Tehát, ha 10.000 forintot fizetsz be, akkor további 10 000 forintot kap bónuszként. Természetesen a bónuszoknak számos más típusa is van, amelyek segítségével a későbbi befizetések is elég jól megnövelhetők.

2. Wager

A ‘wager’ szó arra utal, hogy mennyi pénzt tesz fel egy kaszinójátékban, tehát magyarul egyébként tétnek is nevezhetjük, és nevezzük is. Például, ha egy rulettasztalnál 500 forintot tesz le egy számpárosra, akkor ezt nevezhetjük ‘wager’-nek. De találkozhat a ‘wagering requirement’ kifejezéssel is, ami a bónuszokra jellemző: azt mutatja meg, hogy mennyi pénzt kell megforgatni a bónusz készpénzre váltása előtt. Ez gyakorta jelenti azt is, hogy a bónusz összegét, a bónusz és a befizetés összegét kell X alkalommal kockára tenni úgy, hogy nem minden játék járul hozzá ehhez a követelményhez 100%-ban.

3. Jackpot

A jackpot a kaszinó játékok során elérhető legnagyobb nyeremény. A legtöbb esetben, a progresszív jackpotok növekednek a játékosok tétjeiből, tehát minél több játékos játszik, annál nagyobb lesz a jackpot összege. Olyanok ezek, mint az ötöslottó, ami pár hét alatt akár milliárdos nagyságrendűre is nőhet, és amit ilyenkor már külföldiek is szívesen kipróbálnak. Vannak azonban úgymond lokalizált jackpotok is, amelyek az adott játékban találhatók, és fix összeget jelentenek. Ezeket megnyerni általában egy hajszálnyival nagyobb esély is van, mit az említett progresszív jackpotokat.

4. Payline

A ‘payline’, vagyis fizetővonal, a nyerőgépes játékokban használt kifejezés. A fizetővonalak azok az irányvonalak, melyeken a nyerő szimbólumoknak meg kell jelenniük a nyeréshez. Minél több fizetővonal van egy játékban, annál több nyerési lehetőség van – legalábbis ez az alaptétel. Az alap nyerőgépek általában 20 nyerővonallal rendelkeztek, de ma már nagyon divatos lett az úgynevezett Megaways, amelyekkel minden pörgetésnél más-más nyerővonal alakul ki, akár többszázezres nagyságrendben.

5. RTP (Return to Player)

Az RTP, más néven ‘visszatérítési ráta’, egy játékban a játékosoknak visszajutó összeg százalékos arányát jelenti a fogadások összegéhez képest, rendkívül hosszú távon, gyakorlatilag tízezres nagyságrendű pörgetésre kivetítve. Például, ha egy játéknak 95% az RTP-je, akkor minden, a játékba tett 100 forintból hosszú távon átlagosan 95 forint tér vissza a játékosokhoz. Ez persze azt is jelenti, hogy hosszú távon mindig a kaszinó nyer.

További hasznos kifejezések

Az alábbi kifejezéseket is érdemes megismerni:

  • Gamble: kockáztatás, szerencsejáték – a játékokban lehetőség van ezzel a funkcióval dupla vagy semmi alapon az adott kör nyereményeit kockára tenni.
  • Expanding reels és wilds: ezek a terjeszkedő tárcsákat és jokereket jelenti, amelyek sok-sok izgalmas pillanatos és nagy nyereményeket is hozhatnak.
  • Grid-pay: a grid nyerőgépes játékokban nem nyerővonalak vannak, hanem tömbökkel lehet nyerni – általában 5-6 egyforma szimbólumnak kell megjelennie egymás mellett a nyereményekhez.

Összegzés

Ezek az alapvető kaszinó kifejezések segítenek abban, hogy könnyebben navigáljon a játékok világában. De ne feledkezzen meg a felelősségteljes játékról sem, és sose fektessen be többet, mint amennyit készen áll elveszíteni.