Tippek festés előkészítéséhez

festés előkészítése

A festés minden otthonban elkerülhetetlen. Most azoknak szeretnék néhány tippet adni, akik saját kezűleg szeretnék kiszínezni otthonukat.

Először is beszéljünk a helyiség előkészítésről. Első és legfontosabb lépés a felület átvizsgálása, mert előfordulhat, hogy valamilyen javításra lesz szükség a festés megkezdése előtt, illetve, hogy el kell távolítanunk a falban lévő szögeket és tipliket. Ezután jöhet a helyiség kiürítése, amennyiben megoldhatjuk, mindent pakoljunk ki.

Majd jöhet a takarás, azaz a nem lefestendő felületek védelme, hiszen, ha ezt jól megoldjuk viszonylag kevés takarítás fog vári ránk a munka után. Védendő felületek a padló, amit olyan takarófóliával kell letakarni, amit a létra nem fog szétszaggatni, a nyílászárók, amiket újsággal és könnyen lehúzható öntapadós papírcsíkokkal érdemes lefedni, illetve a villamos szerelvények, amiket legjobb, ha a festés idejére leszerelünk, természetesen csak áramtalanítás után, és a kilógó végek szigeteléséről se feledkezzünk el.

Mindez után jöhet a felület előkészítése, először érdemes egy meszelőkefe segítségével sima vízzel átmosni, mert így előjönnek a rejtettebb hibák és lejön a por, majd a felhólyagosodott részek átkaparása, a pergő festék eltávolítása és a túl vastag festékrétegek leverése és az egész felület javítása következik.