Vérvétel mint a legalapvetőbb megelőzés: mit mutat ki a tumormarker vizsgálat

Vérvétel

Testünkben közel 5 liternyi vér cirkulál megtéve egy nap többször is ugyanazt az utat szervezetünk zárt rendszerében. Eljut mindenhova, minden sejtet táplál, mindenegyikről információt gyűjt és mindenkinek mindent elmond.

Az orvosok is gyakran megkérdezik testünk bölcs mindentudóját, mi a helyzet odabent? Vérünk sok mindent már akkor tud, mikor annak kifelé még semmi jele. Ezért a rendszeres laborvizsgálat a megelőzés legalapvetőbb eszköze. Viszont nem csak a korai felismerésre, hanem egy adott állapot monitorozásában is jó szolgálatot tehetnek olyan laborvizsgálati paraméterek, mint a tumormarkerek. Ismerkedjünk meg most velük, hogy ne rettegve tekintsünk rájuk, hanem mint esélyre a gyógyuláshoz.

A laborvizsgálat tumormarkerei

Laborvizsgálat során a vér különböző paramétereit vizsgálják meg a levett vérmintában. Nem vizsgálnak meg minden alkalommal mindent. Minden laborvizsgálatnak megvannak az aktuális vizsgálati paraméterei.

Ezeknek az egyik csoportját alkotják a tumormarkerek, melyek a szervezetben esetlegesen zajló daganatos elváltozásokról tudnak információt szolgáltatni. Ezek az anyagok többnyire fehérjék, melyek vagy a tumorból származnak vagy arra reagálva választódnak ki a szervezetben és kimutathatóak a laborvizsgálatok során.

Mit jelez a tumormarker

Elnevezésük sokat elárul róluk. Azt azonban fontos tisztázni, hogy nem minden tumoros elváltozás rosszindulatú. A laborvizsgálatok során a tumormarkerek jóindulatú sejtburjánzást is jelezhetnek. Értékük emelkedésekor mindenképp további vizsgálatok szükségesek éppen ennek kiderítésére. Illetve a tumormarkerek kimutatása a laborvizsgálat során nem feltétlenül jelent daganatos állapotot, de hiányukban sem lehetünk teljesen biztosak, hogy nincs sejtburjánzás a szervezetben.

Jogos a kérdés: akkor mire valók a tumormarker-laborvizsgálatok?

 • A szükséges további vizsgálatok elindításához,
 • Diagnosztizált betegeknél az állapot nyomonkövetésére.

A legfontosabb tumormarkerek

A tumormarkerek nem mindegyike daganatspecifikus, vagyis csak laborerdményből nem megállapítható, hogy milyen daganattal állunk szemben; ha egyáltalán daganatos elváltozásról van szó.

A következő néhány tumormarkert azonban daganatspecifikusként tartják számon a szakemberek:

 • Vastagbél daganat → CEA (Carcino-embryonalis antigén)
 • Gyomordaganat → CA 72-4 (Cancer antigén 72-4)
 • Hasnyálmirigy -daganat → CA 19-9 (Cancer antigén 19-9)
 • Májdaganat → AFP (Alfa-foetoprotein)
 • Pajzsmirigy daganat → HCT és/vagy TG (Human calcitonin és Thyreoglobulin)
 • Emlődaganat → CA 15-3, CA 549, MCA (Cancer antigén 15-3, Cancer antigén 549, Mucin-like Cancer Antigen)
 • Prosztatadaganat → PSA (Prosztata specifikus antigén)
 • Petefészek-daganat → CA 125 (Cancer antigén 125)
 • Méhnyakrák → SCC (Squamosus cell carcinoma antigén)
 • Kissejtes tüdőrák → NSE (Neuronspecifikus enoláz)
 • Nem kissejtes tüdőrák → CYFRA 21-1 (Cytokeratin-19-fragment)
 • Csontdaganat→ Bone trap 5B
 • Melanoma → S-100

Az eltérés mértéke, és a pontos számadatok laboronként eltérhetnek attól függően, hogy melyik vérvételi hely, milyen tesztet használ. Ezért ne csak a számokra hagyatkozzunk, hanem elsősorban a megadott referenciaértéket vegyük figyelembe!

Viszont, ahogy feljebb is említettük, a laborvizsgálat eredménye önmagában nem elegendő a tumoros állapot diagnózisának felállításához! Házi-, illetve kezelőorvosunkkal mindenképp konzultáljunk a laborvizsgálat eredményeiről!

tumormarker vizsgálat

Mikor érdemes a tumormarkereket megvizsgálni?

Minden esetben egyeztessünk kezelőorvosunkkal, mielőtt időpontot kérnénk a laborvizsgálatra egy magánvérvételi helyen! Mivel a tumormarkerek nem adnak teljes bizonyosságot se a daganat jelenlétéről, se hiányáról, ezért csupán önellenőrzésre ne használjuk ezeket a laborvizsgálatokat!

Lehetőség szerint évente legalább egyszer vegyünk részt egy nagyrutin laborvizsgálaton! Ha ott bármely értékkel gond adódna, keressük fel házi-, illetve, kezelőorvosunkat!

Amennyiben vannak panaszaink, azokról informáljuk őt mindenképp, hogy, amennyiben szükségesnek mutatkozik, el tudjon küldeni bennünket tumormarkeres laborvizsgálatra.

A tumormarkeres laborvizsgálatok, ahogy említettük, a már diagnosztizált betegeknél bírnak a legnagyobb jelentőséggel, hiszen azok állapotának, gyógyulási folyamatának nyomonkövetésében az ilyen rendszeres laborvizsgálatok mankóként szolgálnak az orvosoknak, hogy tudják, hatékony-e a kezelés.

A megelőzés fontos. Mégsem járhatunk hetente tumormarkeres laborvizsgálatokra, hiszen ha egész életünkben attól rettegünk, hogy mikor diagnosztizálnak nálunk is daganatot, akkor nem fogunk teljes életet élni. Ugyanakkor ne vegyük félvállról se a rendszeres laborvizsgálatok jelentőségét!

A leghelyesebb most is az arany középút. Járjunk el félévente, de legalább évente egyszer nagyrutin laborvizsgálatra, melynek eredményével mindenképp keressük fel legalább háziorvosunkat, hogy kiértékelje azt. Ekkor neki mondjunk el minden kisebb-nagyobb panaszt, változást! Ezt bátran, őszintén tegyük; a legapróbb eltérő részletet is megosztva vele, hiszen nem tudhatjuk, számára pontosan mik bírhatnak jelentőséggel! Éljünk a laborvizsgálatok lehetőségével egészségünkért, gyógyulásunkért!
Fotók: Envato Elements